Eszterháy Károly Egyetem - Sárospatak

Csecsemő- és kisgyermeknevelő

A képzés a Pedagógiai Kar (EKE-PK) kínálatában található meg (Sárospatak) képzési hely megnevezéssel

A fejlődés szempontjából az életünk első három éve rendkívül jelentős. A csecsemő- és kisgyermeknevelők olyan pedagógusok, akik ebben az életszakaszban látják el a gyermekek nevelését, gondozását. Ez a foglalkozás egy igazi hivatás. Látni és befolyásolni, ahogyan a gyermek felfedezi a világot, nagyon sok derűt, örömöt, és izgalmat okoz.

Mit fogsz tanulni?
A szakon az első évben elméleti alapokat tanulsz, főként pedagógiai, pszichológiai és egészségtudományi területekről. A továbbiakban módod lesz megtapasztalni, hogy a kisgyermeknevelés mennyire komplex ismereteket igényel. Tanulsz majd: művészeti nevelésről, játékpszichológiáról, korai fejlesztésről, a szülők számára nyújtandó tanácsadásról, és még sok másról.
A képzés során a gyakorlatban is felkészülsz a kisgyermekek nevelési, gondozási, ápolási feladatainak az ellátására. Ezeket a feladatokat először élethű szimulációs babákon fogod gyakorolni, de már az első félévtől kezdődően a gyakorlóhelyeken – elsősorban bölcsődékben – is módodban áll a tanultakat a gyakorlatban alkalmazni. Az utolsó félévet szinte teljes egészében külső terephelyen töltöd majd.

Mit csinálhatsz ezzel a végzettséggel?
Csecsemő és kisgyermeknevelőként az iskoláskor előtti neveléssel, a 0-3 éves korban lévő gyerekekkel fogsz foglalkozni. Kisgyermeknevelői feladatokat láthatsz el bölcsödében, családi napköziben, játszóházban, gyermekhotelben, baba-mama klubban, vagy más kisgyermekellátó helyen. A munkaerőpiaci előrejelzések kapacitásbővülést jeleznek az intézményrendszerben, ezért az elhelyezkedési esélyek jónak mondhatók.

Jellemző munkakörök: Csecsemő- és kisgyermeknevelő
A szak a pedagógusképzési területhez tartozik, a végzett szakemberek számára a pedagógus életpályamodell szakmai lépcsőinek megfelelő előrehaladási lehetőséget biztosít.

Amit még a csecsemő és kisgyermeknevelő szakról tudni érdemes:

Hogyan jelentkezz?
Érettségizned kell magyarból és választanod kell mellé a biológiát vagy fizikát, vagy matematikát, vagy társadalomismeretet, vagy történelmet, vagy egy idegen nyelvet (angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol) vagy szakmai előkészítő tárgyat (egészségügyi alapismereteket, oktatási alapismereteket).
A felvétel feltétele, hogy igazold az egészségügyi alkalmasságodat (háziorvos, foglalkozás- egészségügyi vizsgálat) és beszéd alkalmasságot vizsgálnak egy motivációs beszélgetés keretében.

Milyen konkrét tevékenységeid lehetnek csecsemő és kisgyermeknevelőként a munkaerőpiacon?
Csecsemő és kisgyermeknevelőként tervezed, szervezed és vezeted az egyéni és csoportos tevékenységeiket. Meséléssel, szerepjátékokkal, dalokkal, mondókákkal segíted a gyerekek készségeinek fejlesztését. Irányítod és segíted az öltözködésüket, étkezésüket és tisztálkodási szokásaikat. A gyermekeket megfigyeled, értékeled, erről tájékoztatod a szülőket.

Képzési idő: 6 félév
Finanszírozási forma:
magyar állami ösztöndíjas (nappali, levelező)
önköltséges (nappali, levelező)
A képzés helyszíne: Sárospatak

További információk:
felvisarospatak.uni-eszterhazy.hu
pot.uni-eger.hu

Felvételivel kapcsolatos további információ: +36 - 47 - 513 - 000 / 2605 mellék

Nyelvvizsga követelmény: Az alapszak megszerzéséhez egy középfokú B2 komplex típusú nyelvvizsga, vagy ezzel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél megszerzése szükséges.

Hasonló szakok: óvodapedagógus, tanító
A szakképzettség angol nyelvű megnevezése: Infant and Early Childhood Educator

Akár százezer forintos ösztöndíj

Nálunk igazán érdemes jól tanulni, hiszen minden alapszak legjobb tanulmányi teljesítményét nyújtó hallgatója 100 ezer forintos havi tanulmányi ösztöndíjban részesül.

Több mint 100 képzés

Sok lehetőségünk van számodra! Tanulmányozd honlapunkat, hogy képzéseink között megtaláld az igazit.

Laptop program

Az intézmény képzéstámogató szolgáltatásainak egyike a hallgatói laptop program, amelyben hallgatóinkat "saját" notebookkal látjuk el! A feltételekről beiratkozást követően tájékozódhatsz!

Mi leszel?

Pályaorientációs tanácsadással segítünk, hogy a nagy kérdésre, magabiztos választ adhass!

Kövess minket