Eszterháy Károly Egyetem - Sárospatak

Óvodapedagógus

A képzés a Pedagógiai Kar (EKE-PK) kínálatában található meg (Sárospatak) képzési hely megnevezéssel

Az egyik legbensőségesebb kapcsolata a gyermekkel az óvónőnek van. Te leszel az, aki megteremti a szeretetteli, otthonos légkört a még elsősorban érzelmi biztonságra vágyó gyermekeknek. Az óvodás korú gyermekre jellemző a kíváncsiság, legtöbbet ekkor fejlődik. Óvodapedagógusként elmélyedhetsz minden gyermek saját világában, és közös élmények, játéktevékenységek során tudod támogatni fejlődésüket.

Mit fogsz tanulni?

A pedagógia képzési területhez tartozó óvodapedagógiai képzés első félévében alapozó tárgyakat fogsz tanulni, majd megkezded a pedagógus hivatásra felkészítő stúdiumokat.
Megtanulod egyebek közt a játékpedagógia, anyanyelv és irodalom, matematika, környezeti nevelés, ének-zene, vizuálisnevelés és testnevelés, módszertanát, megismerkedsz az óvodáskorú gyermek pszichológiai sajátosságaival. Speciális programok gazdag kínálatából választhatsz kettőt a harmadik félévtől, amelyek az óvodapedagógusi tevékenység sokféle területére készítenek fel. A szakmai gyakorlat az első félévtől megkezdődik, a negyedik félévtől már önállóan tervezed, szervezed és vezeted az óvodai tevékenységeket.

Mit csinálhatsz ezzel a végzettséggel?
Az óvodapedagógus a 3-7 éves korú gyermekekkel foglalkozik. Az ovisok utánzással tanulnak, így óvodapedagógusként nem pusztán játszol a gyerekekkel, hanem mintát adsz a számukra. Spontán szerzett tapasztalataikat bővíted, irányítod, rendszerezed: meséléssel, énekléssel, mondókákkal, kézműves foglalkozásokkal, bábozással, mozgásos játékokkal, rajzolással, szerepjátékokkal fejleszted képességeiket, személyiségüket. A közös tevékenységek, kirándulások során fontos, hogy élményt és ismeretet nyújts. Óvodapedagógusként kapcsolatot tartasz a szülőkkel és intézményekkel (pl. gyermekvédelem, iskola, pedagógiai szakszolgálat.)

Jellemző munkakörök: óvónő, gyermekgondozó,- nevelő (magasan képzett)
Óvodapedagógusi tevékenységedet óvodában, családi napköziben, játszóházban, baba-mama klubban láthatod el. Idegen nyelv ismeretében külföldön is népszerű lehetsz a munkaerőpiacon.

Amit még az óvodapedagógus szakról tudni érdemes:

Hogyan jelentkezz?
Érettségizned kell magyar nyelv és irodalomból, emellé választanod kell az alábbiak közül: biológia, matematika, történelem, idegen nyelv (angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol) vagy szakmai előkészítő tárgy (oktatási alapismeret).
Alkalmassági vizsgát kell teljesítened a felvételi érvényességéhez (zenei hallásvizsgálat, beszéd- és testi alkalmasság). Az alkalmassági vizsgára vinned kell a háziorvos által kiállított egészségügyi nyilatkozatot is. Az alkalmassági vizsgán való meg nem felelés a felvételi eljárásból való kizárást jelenti minden olyan alapszakon, ahol az imént felsorolt területeken való megfelelés kritériumkövetelmény.
A www.felvi.hu oldalon oldalon a „Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban" találsz erről részletes leírást, vagy felvételi oldalunk Alkalmassági vizsgára vonatkozó részében.

Képzési idő: 6 félév
Finanszírozási forma:
magyar állami ösztöndíjas (nappali, levelező)
önköltséges (nappali, levelező)
A képzés helyszíne: Sárospatak

További információk:
felvisarospatak.uni-eszterhazy.hu
pot.uni-eger.hu

Felvételivel kapcsolatos további információ: +36 - 47 - 513 - 000 / 2605 mellék

Nyelvvizsga követelmény: Az alapszak megszerzéséhez egy középfokú B2 komplex típusú nyelvvizsga, vagy ezzel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél megszerzése szükséges.

Hasonló szakok: csecsemő- és kisgyermeknevelő, tanító
A szakképzettség angol nyelvű megnevezése: Pre-School Teacher

Akár százezer forintos ösztöndíj

Nálunk igazán érdemes jól tanulni, hiszen minden alapszak legjobb tanulmányi teljesítményét nyújtó hallgatója 100 ezer forintos havi tanulmányi ösztöndíjban részesül.

Több mint 100 képzés

Sok lehetőségünk van számodra! Tanulmányozd honlapunkat, hogy képzéseink között megtaláld az igazit.

Laptop program

Az intézmény képzéstámogató szolgáltatásainak egyike a hallgatói laptop program, amelyben hallgatóinkat "saját" notebookkal látjuk el! A feltételekről beiratkozást követően tájékozódhatsz!

Mi leszel?

Pályaorientációs tanácsadással segítünk, hogy a nagy kérdésre, magabiztos választ adhass!

Kövess minket