Eszterháy Károly Egyetem - Sárospatak

Programtervező informatikus BSc

A képzés a Természettudományi Kar (EKE-TTK) kínálatában található meg (Sárospatak) képzési hely megnevezéssel

Mindenki egy jó programra vágyik, te meg tudod ezt írni. A „be nem avatottak" képzeletében valamiféle rejtelmesség is társul a programozókhoz. Te vagy a dolgok hátterében, te vagy a titkok őrzője.

Mit fogsz tanulni?

Informatikai képzési területhez tartozó programtervező informatikus szakon tanulsz matematikai és természettudományi alapismereteket. Tantárgyaid között lesznek a számítástudományi ismeretek, algoritmusok tervezése és elemzése, a mesterséges intelligencia alapjai. Magas szintű programozási nyelveket, fordító programokat, programozási technológiákat, programozási környezeteket, assembly nyelvet, rendszertechnikai ismereteket, információs rendszereket ismersz meg. Választható ismeretek közül is válogathatsz: adatmodellek, hálózatok, komputergrafika és geometria, matematikai módszerek az informatikában.
Tanulmányaid során lesz kötelező 6 hetes nyári gyakorlat. A nyári gyakorlatot informatikai alap profilú, szoftverfejlesztéssel foglalkozó cégnél kell eltölteni. Ebben a tanszék minden segítséget megad.

Mit csinálhatsz ezzel a végzettséggel?
Programtervező informatikusként munkád során informatikai adatokat elemzel, összesítesz és jelentéseket készítesz a megrendelő számára. Az informatikai rendszereket ellenőrzöd, pl.: környezeti infrastruktúra elemei, hardver elemek, adathordozók, szoftver elemek, kommunikációs elemek. Szoftvereket írsz, fejlesztesz. Ennek során felméred a megrendelő igényeit, milyen feladatot kell ellátni a programnak, erre modellt készítesz, algoritmust írsz. A kész programot teszteled, javítod, és üzembe állítod. Felhasználó közeli alkalmazásokat készítesz pl. prezentáció készítő, játék programokat stb. Multimédia-alkalmazásokat tervezel, kivitelezel.

Jellemző munkakörök: alkalmazás fejlesztő informatikus, internetes alkalmazásfejlesztő, szoftverfejlesztő informatikus, szoftver programozó, rendszertervező (informatikai)
Tevékenységedet üzleti vállalkozásoknál, önkormányzatokban, kormányzati szerveknél. A tudásod különösen alkalmas arra, hogy önállóan, saját vállalkozási formájában dolgozzál.

Amit még a programtervező informatikus szakról tudni érdemes:

Hogyan jelentkezz?
Érettségizned kell matematikából és mellette az itt felsorolt tárgyak közül még egyet kell választanod: fizika vagy informatika, vagy szakmai előkészítő tárgy (informatikai alapismeretek).

Képzési idő: 6 félév
Finanszírozási forma:
magyar állami ösztöndíjas (nappali, levelező)
önköltséges (nappali, levelező)
A képzés helyszíne: Sárospatak

További információk:
felvisarospatak.uni-eszterhazy.hu
pot.uni-eger.hu

Felvételivel kapcsolatos további információ: (47)513-000/2605 mellék
A tanszék honlapja: matinf.ektf.hu/

Nyelvvizsga követelmény: Az alapfokozat megszerzéséhez legalább egy olyan idegen nyelvből, amelyen a szakmának tudományos szakirodalma van, államilag elismert, középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél megszerzése szükséges.

Hasonló szakok: gazdaságinformatikus
A szakképzettség angol nyelvű megnevezése: Computer Scientist

Akár százezer forintos ösztöndíj

Nálunk igazán érdemes jól tanulni, hiszen minden alapszak legjobb tanulmányi teljesítményét nyújtó hallgatója 100 ezer forintos havi tanulmányi ösztöndíjban részesül.

Több mint 100 képzés

Sok lehetőségünk van számodra! Tanulmányozd honlapunkat, hogy képzéseink között megtaláld az igazit.

Laptop program

Az intézmény képzéstámogató szolgáltatásainak egyike a hallgatói laptop program, amelyben hallgatóinkat "saját" notebookkal látjuk el! A feltételekről beiratkozást követően tájékozódhatsz!

Mi leszel?

Pályaorientációs tanácsadással segítünk, hogy a nagy kérdésre, magabiztos választ adhass!

Kövess minket